Het einde van brug.info

Volgende maand (oktober 2022) zal de domeinnaam brug.info verlopen en dan zal deze website niet meer te bereiken zijn op deze URL.

Daarom zal komende maand deze WordPress site omgezet gaan worden naar een statische website en zal deze statische content vervolgens verhuizen naar een andere URL.

Het archief blijft dus bewaard, alleen op een andere plek.

De podcast bestond zo’n 2 jaar, en de laatste aflevering is inmiddels 4 jaar geleden. Het zal daarom voor trouwe luisteraars geen verrassing zijn dat er geen nieuwe afleveringen meer gingen komen.

Bedankt voor het luisteren!

BRUG22: Niemandsland, da Vinci, The End of Fear, Jantje de Knipper, Gerrit Achterbergpad, Zuiderzeewet

In deze aflevering vertelt Bas over de totstandkoming van zijn net gelanceerde muziekproject Niemandsland en het creatieve proces wat daar aan vooraf ging. Verder praten we over ons bezoek aan Teylers waar Walter Isaascon op bezoek was, we bespreken we een muziek- én een kunstdocumentaire, Bas maakte een wandeling en sluiten we af met een stukje over de Zuiderzeewet. Of te wel, een onvervalste klassieke Brug aflevering met alle onderwerpen die je inmiddels van ons gewend bent!

"Leonardo da Vinci would have felt in heaven if he would have visited Teylers Museum!"⠀ ⠀ What an honor! Last night we received a special guest: Walter Isaacson, biographer of 'Leonardo da Vinci'.⠀ In the run-up to our extraordinary exhibition this fall, he talked to Alexander Reeuwijk about homo universalis Leonardo da Vinci.⠀ ⠀ Leonardo da Vinci is seen as the most creative genius ever. In addition to his world-famous work as a painter, he was also an inventor, writer, architect, sculptor, composer, anatomist, philosopher, physicist, chemist and engineer. Walter Isaacson wrote a beautiful biography based on new discoveries and thousands of pages of Da Vinci's notebooks. He shows that Da Vinci's genius was based on skills such as his insatiable curiosity, careful observation and imagination.⠀ ⠀ Walter Isaacson also wrote biographies about, among others, Steve Jobs, Einstein and Benjamin Franklin. He is CEO of the Aspen Institute and was chairman of CNN and chief editor of Time Magazine.⠀ ⠀ 'An evening with Leonardo da Vinci' was organized in collaboration with Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, and Athenaeum Boekhandel Haarlem. Alexander Reeuwijk is a writer and the presenter of our monthly book program 'Teylers Ontmoet'.⠀ ⠀ ?: Bibi Veth⠀ ⠀ #walterisaacson #leonardodavinci #davinci #biography #isaacson #teylers #teylersmuseum #genius #museumevent

A post shared by Teylers Museum (@teylersmuseum) on

BRUG21: Daniel Johnston, Phil Ochs, Dunning-Kruger effect, Verzetsmuseum en het Klokkenschip

In deze 22e BRUG aflevering praten we eerst vooral over muziek n.a.v. twee bijzondere muziekdocumentaires over twee net zo bijzondere artiesten. Daarna legt Jan een manier uit waardoor we misschien een deel van de wereld om ons heen iets beter kunnen begrijpen. En Bas ziet hier ook een link met een gedicht van Reve (zie onderaan). Aansluitend vertelt Bas over het Verzetsmuseum en sluit af met een anecdote over een ‘kleine’ verzetsheldendaad.

Gerard Reve – ROEPING
Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
en eten voert,
zal nooit haar naam vermeld zien.
Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
ziet ’s avonds reeds zijn smoel op de tee vee.
Toch goed dat er een God is.

BRUG20

Hoewel ze 120 kilometer van elkaar af zitten hebben Bas en Jan gewoon weer een gesprek zoals je inmiddels van ze gewend bent. Het is dus een Brug aflevering als vanouds want het gaat over musea, steden, kunst, boeken, films en dode mensen. Jan is in New York geweest en Bas op een begraafplaats. En daar vertellen ze over. En ze eindigen de podcast met de stelling of kunst en de kunstenaar los van elkaar te zien zijn.

BRUG19: Stedelijk, Teylers en Land van Melk en Honing podcast

In deze korte aflevering testen we uit of we ook op afstand Brug afleveringen kunnen maken en ondertussen praten we o.a. over ons bezoek aan het Stedelijk Museum en vertelt Bas over zijn nieuwe project (podcast!).

BRUG18: Lennaert Nijgh

In deze speciale aflevering van de Brug podcast staat één persoon centraal. Namelijk, Lennaert Nijgh. Deze dichter en liedjesschrijver maakte het Nederlandse lied volwassen. Bas neemt ons mee op reis langs de levensloop van Nijgh door veel van zijn gedichten en liedjes te bespreken. Zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten komen langs, zijn bijzondere band met Urk en zijn samenwerking met o.a. Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Ramses Shaffy. Maar we proberen vooral het belang van zijn bijdrage aan de Nederlandse (populaire) muziek en cultuur uit te leggen.

Hieronder vind je de vele referenties en nummers die langslopen.

Inleiding

Lennaert  Nijgh

Personalia, objecten, plaatsen

Teksten die voorbij komen, met uitvoerende artiesten

BRUG17: Donald Knuth, London en gentrification, nieuwe album Morrissey

We praten in deze aflevering over Donald Knuth, een hedendaagse digitale monnik met een bijzondere beloning voor wie fouten in zijn werk ontdekt. Daarna vertelt Bas over London en hoe het fenomeen gentrificatie zich daar manifesteert. Dit n.a.v. zijn trip naar London en een VPRO documentaire over ditzelfde fenomeen. We stippen nog een paar kleinere onderwerpen aan en eindigen met een korte bespreking van het nieuwe album van Morrissey.

BRUG16: invloedrijke regisseurs, Blade Runner, Loving Vincent en Star Wars

Bas en Jan schuiven, in deze thema aflevering op locatie, aan bij vriend van de show en filmkenner en -liefhebber Ben van Urk. Ben was al te gast in BRUG6 en toen stipten we al even zijn voorliefde aan voor films. In deze aflevering praten we daarom alléén maar over films en filmgeschiedenis. En Ben vertelt hoe hij ooit figureerde in Dunkirk.

Ben vertelt

We staan wat langer stil bij een aantal bekende regisseurs en hun werk om vervolgens te eindigen bij dé filmhit van dit moment: Blade Runner 2049. En proberen te duiden waarom dit een andere film is dan anders. Bas vertelt daarna over een bijzondere film die gaat zien en tegen het eind loopt het een beetje uit de hand als we het over Star Wars hebben. Enjoy! (Ja, er zitten spoilers in de aflevering).

BRUG15: the Innovators, Imagined Communities, Icarus, beeldenstorm, Tony Wilson en Willem Wilmink

De vakantie is voorbij, dus dat betekent een nieuwe aflevering van de Brug podcast! We bespreken een boek van Walter Isaacson, om vervolgens via een idee (en boek) van Benedict Anderson naar een Netflix docu te gaan die weer aansluit bij een actueel onderwerp wat in Amerika volop de aandacht heeft. We staan tegen het eind nog even kort stil bij Tony Wilson en eindigen met een gedicht.

BRUG14: U2, genderdiscussie, social inclusion, vrouwenemancipatie

In deze aflevering staan we kort stil bij het optreden van U2, en stippen Zomergasten aan. Daarna gaan we vol de diepte in omtrent de maatschappelijke discussie die is ontstaan naar aanleiding van het vele nieuws van de afgelopen weken waar transgender taalgebruik een centraal thema was. Bas neemt ons mee in de achtergrond, iets wat in de nieuwsberichten vaak ontbrak. Ondersteund door nummers van Fresku, kijken we ook we over dit specifieke thema heen naar aanverwante social inclusion thema’s. Maar we proberen ook de kritiek te duiden. Wat kunnen we leren, waar gaat het om?

U2 backdrop

BRUG13: Aphex Twin

In deze aflevering van de Brug podcast schuift Wouter Visser aan. Brug luisteraar van het eerste uur én groot liefhebber van elektronische muziek. Hij legt uit waarom Aphex Twin (alias van Richard David James) één van de meest invloedrijke en inventieve muzikanten is in de hedendaagse elektronische muziek. Ondersteunt door geluidsfragmenten neemt Wouter ons mee door de discografie van producer Aphex Twin en de ontelbare bruggetjes die er te maken zijn. En dit alles komt door je speakers vanuit New Black kantoor in het WTC Almere!

BRUG12: Baader-Meinhof fenomeen, Bob Dylan Nobelprijs speech, Praag de culturele hoofdstad en strips als erfgoed

Als je nog niet bekend was met het Baader-Meinhof fenomeen dan zou het zomaar kunnen dat je dat vanaf nu vaker gaat tegenkomen. We leggen uit waarom. Daarna zetten we een punt achter een langlopend Bob Dylan verhaal, want hij heeft voldaan aan de eisen die horen bij het krijgen van een Nobelprijs. Bas is in de afgelopen weken in Praag geweest en vertelt alles wat je moet weten over deze voormalige culturele hoofdstad van Europa. En de meeste tijd besteden we dit keer aan stripverhalen. Waarom zijn stripverhalen cultureel erfgoed en waarom moet je vanaf nu gewoon met een stripboek in de trein gaan zitten?

BRUG11: HhhH meetup, overlijden Chris Cornell, Charging Bull, Lorentz vleugel in Teylers, MP3 is free, Suske & Wiske

In deze nieuwe aflevering praten we nog even na over de fantastische HhhH VPRO serie. Er was deze week een meetup en wij waren er bij. We bespreken vervolgens een stukje grunge geschiedenis n.a.v. de dood van Chris Cornell. Dan deelt Jan een artikel over 2 (tegengestelde?) kunstwerken in New York. En daarna neemt Bas ons mee en vertelt over Nobelprijswinnaar Lorentz waar afgelopen week een nieuwe tentoonstelling in Teylers Museum is geopend. En hij vertelt waarom iedereen daar naar toe moet! Tegen het eind legt Jan uit waarom de wereld een stukje beter is geworden, vooral als je podcasts maakt. En we eindigen met de veranderingen aan Suske & Wiske.

BRUG10: 4 mei herdenking, de VPRO serie HhhH, Nagele als blauwdruk voor de toekomst en Kevin Kelly

We praten in deze elfde aflevering na over de commotie die ontstond voorafgaand aan de laatste dodenherdenking. En we maken dan direct de brug naar de fantastische serie van de VPRO over de SS opperbevelhebber Heydrich. Daarna legt Bas uit was er bijzonder is aan het plekje Nagele en Jan pakt door met een stukje achtergrond over de futuroloog Kevin Kelly. En om bij het thema van de Tweede Wereld Oorlog te blijven sluit Bas af met een passend gedicht.

BRUG9: Politiek, Ierland, S-Town podcast en herdenking Wim Brands

In deze tiende aflevering praten we nog even na over de verkiezingen. Daarna vertelt Bas over zijn weekend trip naar Ierland, door een stukje geschiedenis te delen en de bezienswaardigheden van Dublin te tippen. Vervolgens legt Jan uit waarom een nieuwe podcast uit Amerika echt de moeite waard is. En we eindigen met de herdenkingsbijeenkomst voor Wim Brands.  En sluiten dan natuurlijk af met een aantal gedichten van Wim Brands. Tot gauw!

BRUG8: over de verkiezingen en politiek in Nederland met Hans Crébas

In deze speciale aflevering van de BRUG podcast hebben we een gesprek met Hans Crébas. Hans is een veelzijdig mens, een zelfverklaard beroepsvrijwilliger, met een achtergrond in de psychologie, maar promoveerde in 2012 nog in de sociale wetenschappen. Hans was jarenlang coördinator vluchtelingenwerk en stond met zijn broer Bob aan de basis van wat later marktplaats.nl zou worden. Hij is politiek zeer actief; stond op de lijst voor de Tweede Kamer voor D66 en zat jarenlang in de Provinciale Staten. Maar een aantal jaren geleden maakte hij de overstap naar het CDA. Dit en méér bespreken we in het licht van de aanstaande verkiezingen.

BRUG7: Podcast revival, de Goede Hoop, Waterloopbos, Vegetarisme, Alain Verheij petitie

Deze week weer een onvervalste BRUG podcast. Diverse onderwerpen waar we bruggen tussen bouwen. Zoals, wat is er met het medium podcast aan de hand? Iedereen heeft tegenwoordig een podcast. Verder, Bas bezocht een tentoonstelling van het Rijksmuseum en had hier wel wat over op te merken. En voor wie liever niet naar een museum wil, Bas vertelt waarom het Waterloopbos dan een perfect alternatief is. Aansluitend hebben we het over het stoppen met eten van vlees. En we eindigen met een bespreking van een petitie die er op wijst dat de joods-christelijke cultuur niet voor  het karretje van politieke partijen gespannen moet worden. Is iedereen het daar mee eens?

BRUG6: Sour Grapes, de Stijl, the Last Guardian en de Barkley Marathons

Deze week een speciale aflevering, waarin we een gast ontvangen: Ben van Urk. Als vaste BRUG luisteraar én fervent gamer, zowel digitaal als analoog, komt hij wat vertellen over een bijzondere computergame. We staan in deze podcast verder uitgebreid stil bij de Stijl. Een kunststroming die 100 jaar geleden begon. En we bespreken twee Netflix documentaires.

BRUG5: Edsger Dijkstra, Shoe Dog (Phil Knight), Poezieurk.nl en Yolocaust.de

Deze aflevering beginnen we met een klein stukje over de informaticus Dijkstra en zijn link met onze podcast. Daarna bespreken we het boek Shoe Dog van de oprichter van Nike, en presenteert Bas zijn idee voor meer kunst/poëzie in de openbare ruimte en we sluiten af met selfies op het Holocaust monument en wat dat betekent.

BRUG4: Born to Run (Bruce Springsteen) en Wakend over God (Joost Zwagerman)

In deze podcast gaan we dieper in op de levens van twee personen: Bruce Springsteen en Joost Zwagerman.

Jan las de autobiografie “Born to Run” van Springsteen, verschenen in 2016. Wij kennen Springsteen natuurlijk als Amerikaanse rockster. Maar wie gaat er achter de persoon Bruce Springsteen schuil? Jan bespreekt het boek en geeft een kijkje in het leven van Bruce Springsteen.

Bas las “Wakend over God”, de laatste gedichtenbundel van Joost Zwagerman voor zijn zelfdoding eind 2015. Opmerkelijk zijn de linken naar Rogi Wieg (pleegde euthanasie in 2015) en Wim Brands (pleegde zelfmoord in 2016). Wat zijn de overeenkomsten tussen deze drie dichters? Bas draagt de laatste gedichten van Zwagerman, Wieg en Brands voor.

Verder blikken we vooruit op volgend jaar. Wat zijn de plannen van BRUG?

Luister hier (of via je favoriete podcast player):

Met dank aan newblack.io voor de mikes en VISOR5000 voor de tune.

BRUG3: Biografie Boudewijn Büch en de Happy Mondays

De vierde Brug podcast! Gekaderd rond 2 hoofdonderwerpen met een paar kleine uitweidingen: nét iets langer dan een uur. Volg de Brug podcast ook op Twitter, Facebook, iTunes en natuurlijk de site.

Met dank aan newblack.io voor de mikes en VISOR5000 voor de tune.

BRUG2: US verkiezingen en Leonard Cohen

We zoeken we naar de bruggen in het nieuws van de laatste paar weken. Deze aflevering vooral de USA verkiezingen en het overlijden van Leonard Cohen. We beperken dus bewust de onderwerpen en schaven zo verder aan het format. Feedback? Let us know!

Met dank aan newblack.io voor de mikes en VISOR5000 voor de nieuwe tune.

Followup:
– Dylan komt toch niet
– Mein Kampf: hoe dan?

Verkiezingen:
Michael Moore
– Scott Adams
– NYT verkiezing 2016 exit polls cijfers
– Freakonomics podcast: How Much Does the President Really Matter
– John McCain
– Paul Ryan
– Pauw vaccinatie rectificatie item
Kierkegaard quote

Leonard Cohen overleden:
– Herman van Veen Suzanne
– Hydra eiland
– Famous Blue Raincoat live
– Marita please find me, I’m almost thirty
– For sale baby shoes, never worn.
– Leek iedereen maar wat meer op Cohen

BRUG1

Podcast nummer 2, die natuurlijk logischerwijs BRUG1 heet (luister waarom!). Beter geluid, een heuse introductie en een strakkere agenda, maar nog steeds ruim over het uur voor uw plezier.

 

BRUG0

Zonder voorbereiding bruggetjes bouwen tussen oude en nieuwe onderwerpen. En dat dan opnemen en op het internet zetten.

BRUG0a

Toen was er een podcast. De eerste opname vond plaats op 17 oktober 2016. Dit is het eerste bericht op de site.

Zeer binnenkort worden hier de afleveringen geplaatst, inclusief shownotes.

BRUG gaat over kunst, cultuur, tech, politiek, literatuur en meer. Eclectische onderwerpen die stoelen op interesse. Hierin is verbinding het sleutelwoord: het zoeken naar verbanden tussen de onderwerpen, binnen de onderwerpen, tussen tegengestelde meningen, tussen uw gastheren en natuurlijk tussen ons publiek.